Hrvati jako vole bombone

Čak 86% domaćih potrošača konzumira bombone, što je vrlo visoka razina konzumacije

Svaki dan bombone jede jedan od 20 Hrvata. Toliko je naime (4,6%) onih koji su izjavili da bombone konzumiraju na dnevnoj bazi, a kako idemo prema manjoj učestalosti konzumacije tako i broj konzumenata raste. Četvrtina potrošača (25,5%) bombone jede nekoliko puta tjedno. Za nijansu više (27,1%) je onih koji kažu da ove slastice konzumiraju nekoliko puta mjesečno, a oportunista tj. onih koji bombone jedu rijetko – samo kada im netko ponudi – ima 28,7%.

Prema tome, bombone ukupno konzumira 86% hrvatskih potrošača, dok je samo 14% njih izjavilo da ne konzumiraju ove slastice.

Prema preferiranoj vrsti bombona stavovi su vrlo izjednačeni. Tvrdi bomboni su vodeći s obzirom da njih više voli jesti 36,5% konzumenata, a da su im draži meki bomboni izjavilo je tek nešto manjih 33,7%. Da podjednako vole i tvrde i meke bombone ističe 29,9% konzumenata.

Osim vrsta, zanimljivi su i okusi bombona. Osvježavajuće arome (od mente, anisa i sl.) najviše voli natpolovičnih 55,7% konzumenata bombona, voćne arome najdraže su za 27,8%, a karamele za njih 16,5%.

Upitali smo građane i iz kojeg razloga najčešće konzumiraju bombone pa nas odgovor da njih 55,6% konzumira ovu slasticu kako bi se zasladili nije iznenadio. Za osvježenje daha bombone najčešće jede 30,6% konzumenata, zbog razbijanja dosade njih 12,4%, a ima i onih koji bombone jedu zbog gladi (1,4%).

I na kraju, gdje konzumenti najčešće kupuju ove slastice pitanje je koje je, sasvim očekivano, donijelo premoć supermarketa jer u ovim formatima trgovina bombone kupuje čak 96,7% konzumenata, dok su mrvice od bombona pripale kioscima (2,8%) i benzinskim postajama (0,4%).

Istraživanje o konzumaciji bombona proveli su Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal tijekom lipnja 2017. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina.

Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz metodu slučajnog odabira kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Objavljeno dana